JONK en jonk expositie (18-31 dec 2010)

Rogier Jonk, zoon van beroemde Nic Jonk,
exposeert voor het eerst met eigen werk


Kunsthandelaar keert terug naar zijn roots

GROOTSCHERMER-
Kunst maken, dat was voor hem van jongs af aan vanzelfsprekend. Rogier Jonk, zoon van de beroemde Nic Jonk van wie de erfenis nu zichtbaar is in Museum- en Beeldentuin in Grootschermer, schilderde en beeldhouwde er in zijn jonge jaren op los. De kersverse Abraham koos echter op latere leeftijd voor een ander pad. Het pad van de ondernemer. De man uit Grootschermer begon een drukkerij en dook de kunsthandel in. ,,De dood van mijn zoon Olivier zes jaar geleden heeft mij tot andere inzichten gebracht”, stelt hij nu. ,,De kwaliteit van het leven is minstens zo belangrijk als zakelijk succesvol zijn. En wat mij, naast mijn gezin, altijd het meest plezier heeft gegeven is kunst maken.” Het resultaat is dat er van 17 tot en met 31 december een expositie beschilderde houtsculpturen van zijn hand te zien is bij galerie BissArt in Alkmaar.

Hoewel het idee om het kunstenaarschap te combineren met het werk in de kunsthandel al geruime tijd sluimerde, werden de plannen pas een jaar geleden concreet. ,,Peter Diem, een bekende kunstschilder in Nederland, kwam met het voornemen om houten beelden te beschilderen. Alleen: Hij zocht iemand om die beelden te maken. Hij vroeg: is dat niet iets voor jou? Ik heb er even over nagedacht maar was al snel enthousiast. Ik heb in het afgelopen jaar vijftien sculpturen gemaakt, waarvan er twaalf bij BissArt komen te staan of te hangen.”
Pardon, hangen? ,,Jazeker, je kunt sommige beelden aan de muur of plafond ophangen”, vertelt Jonk. Wat opvalt is de diversiteit aan thema’s: fraai gevormde vrouwenlichamen worden afgewisseld met fantasieobjecten en dierenbeelden. Jonk: ,,Het zijn stuk voor stuk ‘unika’s’: Ze zijn uit mijn brein ontsproten en dus niet van een voorbeeld nagemaakt.” Jonk koos voor de uitwerking voor de ouderwetse ambachtelijke methode door alle houten vormen van een beeld met de hand te zagen. Voor de kunstenaar is de expositie de opmaat naar meer: ,,Voor mij is kunst maken een stukje ontspanning en ik ga er dus zeker mee door.”[terug]